Over Veronique

Veronique van Veenendaal

Ik werk als coach en trainer met The Work van Byron Katie. Ik geef individuele coaching sessies en werk met groepen. The Work is mijn dagelijkse meditatie. Naast meerdere jaartrainingen heb ik De negendaagse School for The work meerdere malen gevolgd; zowel als deelnemer en als staflid. Daarnaast zit ik in het certificeringsprogramma, waarbij ik op regelmatige basis trainingen volg en met andere gecertificeerde deelnemers The Work beoefen.

When I learned to meet my thinking as a friend, I noticed that I could meet every human as a friend. The end of war with myself and my thinking, is the end of war with you.

Byron Katie

There is nothing more fun than taking the inward journey. The outward journey is not a lot of fun, because we can't control it.

Byron Katie

Yoga, meditatie, The Work

Na jarenlange Yoga ervaring (ik geef les sinds 2003) en meer dan 10 jaar beoefening van Boeddhistische Zen meditatie, kwam The Work in 2013 in mijn leven. Hier zat voor mij alles in waar ik naar op zoek was.

Ik heb The Work toegepast op vele situaties en overtuigingen, bladzijden volgeschreven met gedachten, en de tijd genomen om deze te onderzoeken. Ik heb gemerkt dat The Work niets ongezien laat. Het is niet zoals we bij meditatie leren, je gedachten voorbij laten gaan of loslaten, maar ze juist toelaten, je bewust worden van je gedachten en overtuigingen en ze dan onderzoeken.

En zoals Katie vaak zegt: “dan hoef jij je gedachten niet meer los te laten, dan laten ze jou los”

Vriendelijkheid

Sinds het beoefen van The Work ben ik een vriendelijker persoon geworden, in ieder geval voor mijzelf, en ik geloof ook voor mijn omgeving. Ik ben meer open en voel mij vrijer en meer beschikbaar. Ik ben ook de wereld als een vriendelijkere plek gaan beschouwen, niet meer zo bang voor alles wat er gaande is, omdat ik kan zien dat het mijn gedachten zijn, die mijn stress veroorzaken, en niet de situatie of de ander. Ik vertrouw meer op het leven, en dat datgene wat er gebeurt vóór mij is bedoeld, en niet tegen mij.

Door het beoefenen van The Work heb ik steeds meer mogelijkheden om te gaan met wat er gaande is. Het helpt mij verantwoordelijkheid te nemen, mijn eigen aandeel te zien en mij te bevrijden van de slachtofferrol. Het laat mij ook zien wat ik zelf kan doen om situaties positief te veranderen.

What is the value of the Work? It is the ultimate peace movement! When the mind find peace in itself, than its way is clear as it moves as peace on earth.

Byron Katie

Wat al waar is, is zoveel beter zonder dat ik mij ermee bemoei. Mijn leven is zo eenvoudig nu ik in mijn hoofd de wereld niet meer hoef te regeren.

Byron Katie

Mijn waarheid

The Work was en is voor mij een geweldig geschenk om mijn pijn uit het verleden onder ogen te zien en erachter te komen wat de oorzaak van deze pijn was.  Voor mij is het alsof ik bevriend ben geworden met mijzelf. Alsof ik wil weten wat ‘ik’ (mijn mind) allemaal denk en dan vul ik een werkblad in. Ik laat als het ware mijn hoofd stoom afblazen. Ik geef het de ruimte en vrijheid om zich helemaal open en eerlijk te uiten. En daarna stel ik mijzelf de vier vragen.

En als ik open genoeg ben, en bereid ben om mij in stilte te openen voor de antwoorden, dan luister ik en zie ik wat mijn echte waarheid is, wat mijn aandeel is, zie ik nu wat ik toen over het hoofd heb gezien, zie ik de onschuld van de ander en van mijzelf, en verandert de situatie van stressvol naar begripvol, en word ik steeds vriendelijker en ook duidelijker voor mijzelf en voor anderen. 

Vrede

Ik (mijn gedachten) val mijzelf steeds minder lastig met allerlei problemen. Ik zie namelijk steeds minder problemen. En dat is heerlijk… wat een rust. En mijn hoofd, mijn denken en ik zijn dan vredig. En zo heb ik steeds meer een “Mind at home with itself”… het voelt als thuiskomen.